Een rijk IJsselmeer

Een Rijk IJsselmeer is een interdisciplinair project waarmee ik mijn ideen en filmmateriaal met de wereld deel.

Het doel hiervan is om een aantal (alternatieve) invalshoeken over de relatie in het IJsselmeergebied te presenteren om zo bij te dragen aan een Rijk IJsselmeer waar vis (inclusief de paling), vogels en visserij in balans zijn.

De driehoek van vis, vogels en visserij speelt hierbij een belangrijke rol. 

De naam "Een rijk IJsselmeer" is een afgeleide van:

Het uitgangspunt van de Coalitie is het samenwerken aan een rijk IJsselmeer vanuit de gedachte: als het goed gaat met de vis, gaat het goed met het hele Blauwe Hart

Masterplan Toekomst IJsselmeer, Talma 2014

Deze visie ‘Rijk IJsselmeer’ is de eerste bouwsteen voor dit Masterplan dat beschrijft hoe (beroeps)visserij in IJsselmeer en Marker- en IJmeer kan worden getransformeerd naar een duurzaam geheel

MInspiratie document vastgesteld in bestuurlijk overleg van 23 maart 2015 

Een RIJK IJsselmeer: bouwstenen om daar te komen

Presentatie Mennobart van Eerden, Rijkswaterstaat, tijdens Fogol excursie

Naar een rijk IJsselmeer: kansen voor het duurzaam behoud van een bijzonder merencomplex.

Wie ben ik?

Emil is filmmaker en ecoloog met een grote interesse in de sociale aspecten van natuurbeheer in het IJsselmeergebied. Het meeste leerde hij in de praktijk, aan boord van de vissers en tijdens de verschillende onderzoeken.

Sinds 2009 is Emil betrokken bij het IJsselmeergebied, waar hij als ecoloog voor IMARES, als filmmaker en als masterstudent in Wageningen de sociaal-ecologische relaties met betrekking tot vissen, vogels en vissers bestudeerde. De nauwe samenwerking en dialogen met verschillende IJsselmeervissers, gaf hem hernieuwde perspectieven op het beheer van het meer. Zijn vermogen om zich te verhouden tot het perspectief van zowel de vissers, NGO’s, onderzoek en beleidsmakers, maakt Emil een ideale partner om bij te dragen aan effectief en algemeen ondersteund beheer van hulpbronnen.

Een persoonlijke noot:

De afgelopen 10 jaar ben ik op verschillende manieren bij het IJsselmeer betrokken geweest.

Het is een complex gebied met erg veel belangen, toch geloof in een RIJK IJSSELMEER. Het is dan wel nodig om het gebied op een veel integralere manier te benaderen. 

In plaats van een ecosysteem benadering, pleit ik er voor om het gebied als een sociaal- ecologisch systeem te benaderen, waar menselijk handelen (positief en negatief) onderdeel is van het systeem.  In plaats van het als puur natuur te benaderen, wordt het dan net als de rest van Nederland een cultuur landschap.

De afgelopen jaren zat ik in een inwendige spagaat, waardoor ik mijn ideen lange tijd maar beperkt deelde. Ik wilde mijn master thesis over het IJsselmeer schrijven, maar ik wilde er ook een Visual Problem Appraisal (VPA) van maken, en ook een documentaire. En ja als ik mijn ideen dan deel, dan beinvloed dat de uitkomst hiervan misschien…

De studie heb ik nu afgerond. Via deze website deel ik mijn ideen en filmmateriaal over het IJsselmeergebied met de wereld om bij te dragen aan Een Rijk IJsselmeer.

Mijn IJsselmeer cv

master thesis: "Listening to eel fishermen"

Voor de studie Sociology of Development and Change in Wageningen interviewde ik IJsselmeer vissers over perspectieven over hun perspectieven t.o.v. het beheer van het IJsselmeergebied. De focus van het uiteindelijke onderzoek is het effect van de sluiting van de paling visserij in september, october en november op de livelihoods van de vissers en daarmee de effectiviteit van de maatregel op de sociale en ecologische duurzaamheid

Filmen beroepsvissers in 2015 (summerschool visual antropology) en in 2017 en 2019

Filmen van uiteenlopende visserijen en onderwerpen.

visserijbioloog bij Wageningen Marine Research (Imares)

Coordineren en opzetten van verschillende monitoringsprogramma’s in het zoete water: glasaal- en schieraal monitoring, marktbemonstering aal en zeldzame- en migrerende vis.

Stage ecologisch adviesbureau Visadvies

Bijgedragen aan onderzoek naar uitspoeling van vis bij Den Oever
In kaart brengen van Nederlandse vismigratie barrieres

stage waterdienst bij Rijkswaterstaat

Onderzoeks stage: ring onderzoek en voedselanalyse van de verschillende aalscholverkolonies in het IJsselmeergebied, door middel van otolieten en visresten in braakballen.

Aalscholvers

Ringen van aalscholvers

spuikokers

Bij VisAdvies werkte ik aan onderzoek naar de uitspoeling van vis bij Den Oever

"De Stern"

Tijdens onderzoek met onderzoeksschip de Stern op het IJsselmeer klom ik even in de mast.

vissers filmen

Aan boord van de VD 64 om filmopnames te maken over de sluiting van de paling visserij.