Belangrijke RElaties tussen
vis, vogels en visserij

Het ecosysteem van het IJsselmeergebied is erg complex en nog altijd in verandering. Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan, maar er zijn nog vele onbekende. De onderstaande relaties tussen vis en vogels en visserij en vogels zijn erg belangrijk voor het IJsselmeergebied. Zeker met de recente afname van de productiviteit, de afname van de spiering en het helderder worden van het water. Dit laatste heeft tot gevolg dat prooivissen zich lager in de waterkolom ophouden en daarmee minder bereikbaar zijn voor ondiep duikende visetende vogels.

Hieronder een vis- vogel interactie die Leeuw & Tulp 2004 beschrijven. Zij hadden observaties gedaan van sterns die spiering van het wateroppervlak vingen die door roofvissen werden opgejaagd. Om deze manier van voedselvoorziening te waarborgen stellen zij dat er voldoende roofvis aanwezig moet zijn. Tijdens mijn betrokkenheid had ik dit nog nooit gezien en trok het belang dan ook lang in twijfel. Totdat ik in 2019 met Jelle Hakvoort mee was die rond Pampus met netten aan het vissen was en ik onderstaand tafereel zag:

Nettenvisserij en vogels

 

Er is best wel wat onderzoek gedaan naar de bijvangsten van vogels in de netten van vissers. Verschillende maatregelen zoals jonen en afgesloten gebieden en tijden hebben dit aanzienlijk kunnen verminderen.

Een andere vaak beschreven relatie tussen de nettenvisserij en visetende vogels is minder vanzelfsprekend. In de literatuur is te lezen dat er decennialang overbevissing door de nettenvisserij plaatsvind. Deze overbevissing zou er echter ook voor zorgen dat het roofvis bestand unnatuurlijk laag is waardoor er minder predatie is van jonge vis en daarmee meer voedsel voor de vogels. Jelle Hakvoort van de UK-238 verteld hoe hij deze relaties ziet:

Palingvisserij met fuiken en relatie tot voedsel voor vogels

Een relatie die pas in 2020 door Wageningen Marine Research beschreven wordt is dat er verschillende  visetende vogels zijn die bij paling vissers visjes vangen. Zij pakken dan de jonge vis die met de fuikenvisserij naar het oppervlakte komt en weer overboord wordt gezet. In dit onderzoek naar het voedsel web van de Markerwadden werdt tot wek 1/3 van de visdiefjes achter vissersboten waargenomen. Bart Last verteld in onderstaande video hoe hij deze relatie ziet: